El Salvador: Lehdistönvapauden heikkeneessä Bukele-mielisten vaikuttajien voima kasvaa (2024)

SAN SALVADOR-

Douglas Guzmánin TikTok-tili oli täynnä harjoitusrutiineja ja videoita, jotka näyttivät paikat, joista hän pitää eniten maassaan.

Tilanne muuttui noin vuosi sitten, kun ihmisoikeusryhmät, kansalaisyhteiskunnan ryhmät ja jopa jotkut virkamiehet arvostelivat Salvadoran presidenttiä Nayib Bukelea ihmisoikeuksien loukkaamisesta rikollisryhmien vastaisessa kampanjassaan ja totesivat, että hänen perustuslain vastainen yritys valita itseään uudelleen syövyttäisi demokratiaa. El Salvadorista.

Päiviä sen jälkeen, kun Bukele ilmoitti ehdokkuudestaan ​​toiselle viisivuotiskaudelle, Guzmánin tili oli täynnä videoita, joissa Bukele kuvattiin "Latinalaisen Amerikan tulevana vapauttajana" ja hyvin muotoiltuja montaaseja presidentin megavankilasta syytetyille rikollisille.

Ilmoitus

Vierailut vaikuttajan videoissa sosiaalisessa mediassa nousivat pilviin. Guzmán, 39, Bukelen puolueen jäsen, sanoi löytäneensä uuden tehtävän: vastustaa riippumattomien tiedotusvälineiden negatiivista lehdistöä presidenttiään.

Kansainvälinen

  • Indonesia: Väitteet häirinnästä Miss Universumissa skandaalisoivat maata

  • Räjähdys markkinoilla kuoli 3 ja loukkaantui yli 30 Dominikaanisessa tasavallassa

    Sitten. 14. 2023

  • Räjähdys kuoli 2 ja loukkaantui yli 20 Dominikaanisessa tasavallassa

    Sitten. 14. 2023

  • Ecuador oli rauhallinen ja rauhallinen. Nyt kaduilla vaeltelee palkkamurhaajia, sieppaajia ja varkaita

    Sitten. 14. 2023

"(toimittajat) eivät tiedä mitään, he olivat vain pöydän takana ja he näkevät, että presidentti Bukele... tekee megaponnisteluja suojellakseen tuhansia ihmishenkiä, eivätkä he huomaa sitä, koska he eivät koskaan olleet kiinnostuneita salvadorilaisten elämää... olemme siellä, sitä varten, näyttääksemme sinulle todellisen todellisuuden.

Guzmán on osa kasvavaa sosiaalisen median henkilöiden verkostoa, jotka toimivat tuhatvuotisen presidentin megafonina. Samaan aikaan, kun Bukele on tukahduttanut lehdistöä, hänen hallituksensa on toivottanut nämä vaikutusvaltaiset ihmiset tervetulleiksi. Samalla kun presidentti yrittää tarttua valtaan, hän on hyödyntänyt tätä kannattajiensa sisältövyöryä muuttaakseen pikkuhiljaa Keski-Amerikan kansakuntansa tiedon kaikukammioksi.

"Se ei ole verrattavissa mediaan, joka tulee suorittamaan tutkimusprosessia, koska se tulvii verkkosi. Nyt meillä on hallituksen narratiivin tulva”, kommentoi Roberto Dubón, viestintästrategi ja kongressiehdokas entisestä puolueesta, johon Bukele kuului, Farabundo Martín National Liberation Front (FMLN). "Teillä on sitten kokonainen laitteisto, joka on olemassa juuri heidän propagandaansa varten."

Bukele, 42-vuotias presidentti, joka käyttää usein takapajuista lippalakkia, työskenteli vuosia poliittisen propagandan parissa ennen kuin sosiaalinen media tuli ratkaisevaksi hänen valtaannousulleen viisi vuotta sitten. Siitä lähtien hänen hyväksyntäluokituksensa ovat nousseet 90 prosenttiin CID Gallupin kesäkuussa tekemän kyselyn mukaan. Bukelen nykyaikaiset poliittiset viestit, hänen karismansa ja jengien julma tukahduttaminen houkuttelevat hänelle edelleen seuraajia maan sisällä ja ulkopuolella, jopa kiistelyn keskellä.

Tämän avulla Bukele käyttää käsikirjaa, jota 2000-luvun autokraatit käyttävät yhä useammin, kertoo Toronton yliopiston valtiotieteilijä Seva Gunitsky.

Sosiaalista mediaa ylistettiin aikoinaan demokraattisena työkaluna järjestää mielenosoituksia, jopa vallankumouksia, ympäri maailmaa. Nyt hallitukset Venäjältä Ugandaan käyttävät niitä kertomuksen hallitsemiseen.

"He käyttävät tätä vapautusteknologian työkalua pidentääkseen ja vahvistaakseen valta-asemaansa", Gunitsky sanoi. Tämäntyyppiset hallitukset käyttävät vaikuttajia, koska niiden sisältö "ei näytä juurikaan propagandalta ja on enemmänkin narratiivin muokkaamista hienovaraisemmilla tavoilla".

Bukelen hallituksen aikana El Salvador rakensi kehittyneen viestintäkoneiston. Hän esti pääsyn tietoihin, jotka eivät vastanneet virallisia viestejä, ja palkkasi entisten toimittajien ryhmiä tuottamaan korkealaatuisia videoita, joissa turvallisuusjoukot kohtaavat maan jengit. Hallitus jäljitteli myös Venäjää ja takoi armeijan tekniikkataitoisia urakoitsijoita - tai "peikkoja" - luomaan väärennettyjä sosiaalisen median tilejä, levittämään valheita ja häiritsemään kriitikkoja.

Samaan aikaan hänen viestinsä voimakkaasta vastauksesta jengiväkivaltaan levisi koko alueelle ja sai seuraajia muissa Latinalaisen Amerikan ja Karibian maissa, jotka taistelevat rikollisuutta vastaan.

Tämän myötä on syntynyt ”koko toimiala”, kun vaikuttajat pitävät kiinni presidentin imagosta, sanoi Oscar Picardo, El Salvadorin Francisco Gavidia -yliopiston tutkimusjohtaja.

Picardon yliopiston ja paikallisen tutkintatoimiston Factumin tekemässä tutkimuksessa tutkittiin 69 Bukelelle sympaattista YouTube-tiliä, joilla on yhteensä enemmän seuraajia kuin El Salvadorin koko väestöllä. He havaitsivat, että monet tilit – jotka ansaitsevat rahaa käyntien ja tilaajien määrän kautta – voivat ansaita kymmeniä tuhansia dollareita kuukaudessa, paljon enemmän kuin El Salvadorin keskipalkka. Tätä sisältöä syövät Keski-Amerikan maassa, ja myös monet 2,3 miljoonasta Yhdysvalloissa asuvasta salvadorilaisesta.

Tutkimuksen mukaan tiliryhmä lähetti lähes 32 tuntia Bukele-myönteistä sisältöä yhtenä päivänä toukokuussa. 90 % analysoiduista videoista sisälsi vääriä tai harhaanjohtavia tietoja, ja lähes kaikki heijastivat viranomaisten kieltä.

UFG:n ja Factumin laskelmien mukaan yksi tili, Noticias Cuscatlecas, voisi ansaita jopa 400 000 dollaria vuodessa julkaisemalla videoita epäiltyjen jengin jäsenten väkivaltaisista hyökkäyksistä.

Kanava päättää videot yleensä samaan viestiin: ”(Bukele) keksi suunnitelman kaiken tämän syövän hävittämiseksi yhteiskunnasta ja uskomattominta on, että hän saavuttaa sen. Nyt ihmiset eivät enää pelkää."

TikTokissa video julistaa: "Jumala valitsi Bukelen El Salvadorin presidentiksi." YouTubessa televisio-ohjaajiksi naamioituneet hahmot hyökkäävät ihmisoikeusryhmiä ja toimittajia vastaan. Niissä esiintyvät Bukelen kriitikot, jotka syttyvät liekkeihin väittäen, että heidän kanavansa "tuo sinulle viimeisimmät uutiset". Toiset istuvat presidentin eksklusiiviseen haastatteluun.

El Salvadorin kongressin presidentti Ernesto Castro ilmoitti huhtikuussa, että hän avasi kokouksen YouTuberille ja sosiaalisen median vaikuttajille "raportoimaan objektiivisesti".

"Oikeus saada tietoa ja tiedottaa ei ole mediayhtiöiden valta", Castro kirjoitti X:ssä, sosiaaliseen verkostoon, jota aiemmin kutsuttiin Twitteriksi.

AP:n pyynnöt haastatella Bukelea ja hänen kabinettiaan hänen yli neljän toimikautensa aikana on hylätty tai jätetty huomiotta. Kaksi presidentin mediakoneiston sisäiseen toimintaan perehtynyttä henkilöä kieltäytyi puhumasta AP:lle hallituksen pelosta.

Guzmánille ja muille pääsy konventiin vahvisti heitä, mikä antoi heille mahdollisuuden lisätä yleisöään. Guzmánille on sittemmin tarjottu pääsy muihin suuriin tapahtumiin, kuten Keski-Amerikan ja Karibian kisojen avajaisiin. Asiantuntijoiden mukaan Bukelella oli tapana näyttää maailmalle ystävällisiä kasvoja.

Lehdistötiedot riippuivat TikTokerin kaulasta, ja hän säteili ylpeydestä hallituksen lehdistölaatikossa seisoessaan muiden vaikuttajien joukossa selfiekeppejä pitelemässä.

"Meidät on akkreditoitu tänne. Tunnen siis olevani osa tätä", Guzmán sanoi leveästi hymyillen.

Heidän ympärillään toiset haastattelivat vuorotellen toisiaan ja kehuskelevat kuinka monta ihmistä oli yhteydessä heidän kanaviinsa. Havaijilaista paitaa pukeutunut mies hyppäsi valkaisujen rivien yli saadakseen paremman signaalin. Kun Bukele nousi lavalle pitämään puheen, Guzmán ja muut huusivat "Uudelleenvalinta!"

El Salvadorin hallitus ei ole ensimmäinen, joka avaa ovensa sosiaalisen median henkilöille, mutta tutkijat ja kriitikot sanovat, että maahan luotu ympäristö muodostaa erityisen riskin, koska muut alueen johtajat yrittävät matkia Bukelea.

UFG:n tutkija Picardo sanoi, että tämäntyyppiset tilit julkaisevat tulvan sisältöä, kun hallitus yrittää julkistaa jotain, kuten Bukelen kokeilua Bitcoinilla, hänen hyökkäystään jengejä vastaan ​​tai Keski-Amerikan kisat.

Tutkija varoitti, että hänen yhä vihamielisempi sävynsä on ennakkoedustaja lehdistönvapauksien heikkenemiselle entisestään, mikä toistaa Yhdysvaltain ulkoministeriön hälytyksiä Bukelen toimittajien "pahasta".

El Faro, Oscar Martínezin palkittu uutisorganisaatio, on yksi niistä, joita joutuu hyökkäyksiä ja häirintää vastaan ​​Bukelen intensiivisen tutkinnan vuoksi, joka sisältää äänitallenteita, jotka osoittavat, että presidentin hallitus neuvotteli jengien kanssa väkivallan vähentämiseksi.

Hallitus aloitti tapauksen El Faroa vastaan ​​veronkierrosta, minkä uutissivusto hylkäsi. Kymmenien toimittajien puhelimet hakkeroitiin Pegasus-vakoojaohjelmalla, jota hallitukset käyttävät yleisesti vakoilemaan vastustajiaan.

Huhtikuussa El Faro ilmoitti siirtävänsä toimintakeskuksensa Costa Ricaan lisääntyvän häirinnän vuoksi.

Martínez on huolissaan siitä, että hänen tutkimuksensa hukkuu väärien tietojen lumivyöryyn, ja sanoi, että jos Bukele pysyy vallassa seuraavissa vaaleissa, se asettaa El Salvadorin toimittajat "paljon enemmän vaaraan".

"Sillä hetkellä Bukele päättää poistaa kaikki esteet, joita hänellä on maan sisällä, ja suurin este, joka Bukelella on nyt maassa, on riippumaton journalismi", Martínez sanoi.

El Salvador: Lehdistönvapauden heikkeneessä Bukele-mielisten vaikuttajien voima kasvaa (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 6119

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.